Przetworzona żywność a zachorowania na nowotwory

Artur
Marzec10/ 2019

Bez wątpienia to co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Ludzie jednak często po omacku poruszają się wśród sklepowych alejek, nie wiedząc, co włożyć do koszyka, aby to jedzenie miało pozytywny wpływ na zdrowie. Jak więc należy się odżywiać, aby to odżywianie się można było nazwać zdrowym?

Żywność wysoko przetworzona

Na pewno należy wyeliminować żywność wysoko przetworzoną. To znaczy taką, z bardzo rozbudowanym składem, gdzie dodano mnóstwo polepszaczy, konserwantów, które mają zwiększyć trwałość produktu, ulepszyć jego smak, ale jednocześnie spowodować, że wpływ na zdrowie będzie negatywny. Tego spożywać nie należy, chyba, że od święta.

Należy również raz na zawsze pożegnać się ze słodyczami, gazowanymi słodzonymi napojami i tak zwanymi fast foodami. Tego rodzaju węglowodany i tłuszcze na pewno nie są dla zdrowia człowieka korzystne.

Zdrowe słodycze?

Producent zdrowej żywności stara się nie tylko zaproponować produkty zdrowe, ale również smaczne. Dlatego tak zwane zdrowe słodycze mogą w pełni zastąpić spożywane do tej pory słodycze niezdrowe. Niezdrowe, czyli pełne cukru i utwardzanych tłuszczów trans.

Wiele słodyczy ferowanych przez producentów zdrowej żywności to batoniki o bardzo prostym składzie, zawierające tylko na przykład daktyle, figi, orzechy czy kakao. Taki skład na pewno nie zrobi nikomu krzywdy. Wręcz przeciwnie. Będzie to bogata w witaminy i minerały przekąska.

Jak zapobiegać zachorowaniom na nowotwory?

Bez wątpienia zachorowalność na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne jest powiązana ze stosowaniem niewłaściwej diety. Dieta przeciętnego Europejczyka czy Amerykanina, niestety, mocno sprzyja zachorowaniu na raka. Nie wystarczy zatem jedynie profilaktyka w postaci częstego wykonywania badań – cytologii, badań krwi i moczu, usg jamy brzusznej. Trzeba też mocno wziąć się za siebie i zmienić swoją dietę.

Producent zdrowej żywności wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom oferując mnóstwo produktów smacznych i zdrowych, które mogą być znakomitymi przekąskami, ale z których również można przyrządzić świetne śniadania, obiady i kolacje. Grzechem jest nie wybierać tych produktów ze sklepowych półek, kiedy ma się świadomość tego, jak wielkim są dobrem dla zdrowia.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol