Skrzynki na owoce – niezbędne w przetwórstwie i handlu

Artur
Maj08/ 2018

Firma zajmująca się przetwórstwem owoców składuje wiele ton w skrzyniach w swoim magazynie. Jeśli wykorzystuje skrzynki na owoce drewniane, to niestety ma spory problem z marnotrawstwem, spowodowanym możliwością przedostania się wilgoci na owoce i rozpoczęcia procesu ich gnicia.

Pojemniki na owoce – dlaczego warto wybierać plastikowe?

Jeśli drewniane skrzynki zmokną w czasie załadunku to niestety jest duże prawdopodobieństwo, że owoce w nich przetrzymywane będą gniły. Firma przetwórstwa nie może pozwolić sobie na takie straty, dlatego wybiera skrzynki na owoce plastikowe. Dzięki temu jej produkty takie jak dżemy, musy owocowe, czy powidła będą najwyższej jakości. Takie skrzynki na owoce są również znacznie lżejsze od drewnianych, dlatego łatwiej jest zarówno je ważyć, jak i przenosić do hali produkcyjnej, czy przesypywać z nich owoce.

Pojemniki na owoce – dają możliwość rozwoju produkcji

Pojemnik plastikowy na owoce nie reaguje na warunki atmosferyczne i dzięki perforacji oddaje nadmiar wody nie powodując psucia się przewożonych owoców. Daje to możliwość rozwoju produkcji, gdyż właściwie składowane owoce nie marnują się. Pojemniki mogą być układane jeden na drugim, a owoce dzięki wentylacji na tym nie cierpią. Pozwala to zmieścić więcej pojemników w jednym magazynie, a tym samym zintensyfikować pracę.

Pojemnik plastikowy na owoce – łatwość utrzymania w czystości

Plastikowe pojemniki wyposażone w perforowane ścianki bardzo łatwo się czyści. Wystarczy spłukać je wodą i wysuszyć. Plastik nie absorbuje wody, dlatego ma się pewność, że po wyczyszczeniu pojemniki są gotowe do ponownego użycia. Szczególnie istotne jest to dla handlarzy na targach, gdzie owoce wystawione są na zmienne warunki atmosferyczne, a ciągłość pracy każe mieć stale przygotowane skrzynki na kolejne dostawy czy też zbiory. Nie ma więc czasu na ich długie suszenie.

Pojemniki na owoce – w służbie świeżości

Często przychodząc do sklepu narzeka się na jakość warzyw i owoców, które przechowywane są w drewnianych skrzynkach. Aby lepiej się prezentowały i dłużej zachowały świeżość często zwilżane są wodą. To powoduje reakcje z drewnem i w konsekwencji szybsze ich psucie. Prowadzi to do marnotrawienia dużej ilości owoców, które mogłyby trafić na stoły konsumentów. Dlatego bardzo ważne jest zadbanie o dostęp do perforowanych plastikowych skrzynek na owoce, dzięki którym marnotrawstwo zostanie ograniczone, a konsumenci będą bardziej zadowoleni z oferowanych owoców i chętniej po nie sięgać, z korzyścią dla zdrowia.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.schoellerallibert.com/