Jaki wpływ na zdrowie ma ekologiczna żywność?

Artur
Wrzesień25/ 2018

Obecnie problem negatywnego wpływu różnych czynników zewnętrznych na zdrowie człowieka jest bardzo duży. Zanieczyszczone powietrze, woda oraz produkowana przy użyciu sztucznych nawozów i pasz żywność jest niestety bardzo rozpowszechniona i dlatego warto zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów.

Jaka żywność jest najzdrowsza dla konsumentów?

Zdrowe odżywanie to nie tylko postępowanie zgodnie z racjonalną dietą z uwzględnieniem wszystkich potrzebnych dla organizmu składników odżywczych, ale przede wszystkim spożywanie naturalnie produkowanej żywności bez używania szkodliwych środków ochrony i nawozów.

Każdy producent zdrowej żywności musi zastosować się do wielu surowych wymogów, które klasyfikują produkty jako ekologiczne. Używanie naturalnych pasz dla zwierząt oraz nawozów do uprawy roślin daje gwarancję, że uzyskane produkty takie testy przechodzą pozytywnie.

Dlaczego produkty ekologiczne są droższe niż produkowane przemysłowo?

Na wyższą cenę naturalnie produkowanej żywności ma przede wszystkim wpływ fakt, że w przypadku zachowania naturalnych procesów w uprawie i hodowli wydajność uzyskanych produktów jest zdecydowanie mniejsza, co jednocześnie wpływa na mniejsze zyski z tego rodzaju produkcji.

Dodatkowo zwiększona ilość koniecznych warunków do spełnienia zanim producent zdrowej żywności będzie mógł ją wprowadzić do sprzedaży znacznie zwiększa koszty produkcji, a co za tym idzie ich ceny muszą być stosunkowo wyższe niż w przypadku produktów pochodzących z masowej produkcji.

Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

Zwracanie szczególnej uwagi na to czym się odżywiamy jest niezwykle istotne dla dobrej kondycji i zdrowia organizmu. Wybierając jedzenie wytworzone przez producentów zdrowej żywności mamy gwarancję, że produkty nie zawierają szkodliwych substancji pochodzących z nawozów, pasz oraz środków konserwujących. Niektóre z nich mogą nawet działać rakotwórczo.

Bardzo ważne jest podawanie ekologicznie wyprodukowanej żywności dzieciom i osobom z różnymi schorzeniami, ponieważ nierozważne jedzenie może doprowadzić do gorszego funkcjonowania organizmu. W przypadku żywienia nie jest ważna ilość, raczej jakość spożywanych produktów ma zasadnicze znaczenie dla odżywania i budowania zdrowego człowieka. Warto zatem zastanowić się nad tym co jemy i kupować produkty spożywcze ze świadomością.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol